Pirāmide de la Fundaciķ Internacional de la Dieta Mediterrānia

Font: Fundaciķ Internacional de la Dieta Mediterrānia
http://www.ifmed.org/

Pirāmide de la Dieta Mediterrānia

Font: Fundaciķ Dieta Mediterrānia
http://dietamediterranea.com/
Per saber més sobre la pirāmide, clicar aquí
Segons evidencia la ciència, els mediterranis van aconseguir, a través dels segles, configurar un model alimentari excel∙lent per a la salut.
La dieta o alimentació mediterrània tradicional és una valuosa herència cultural que, a partir de la simplicitat i la varietat, ha donat lloc a una combinació equilibrada i completa d’aliments, gens renyida amb el plaer gastronòmic.

L’Alimentació Mediterrània es defineix com un model d’alimentació molt variat, basat
principalment en productes frescos, locals i de temporada. No es tracta d’un model homogeni en tota l’àrea mediterrània sinó que presenta variacions regionals d’un mateix patró alimentari. Aquestes són les principals característiques en comú:

  • Consum abundant d’aliments vegetals: verdures, fruita, llegums, fruita seca i cereals com la pasta, el pa i l’arròs (amb preferència d’integrals, com es prenien abans).
  • Ús de l’oli d’oliva com a principal font de greix, tant per cuinar com per amanir.
  • Baix consum, en freqüència i quantitat, de productes animals i un consum moderat d’aviram i de derivats lactis. En canvi, més consum de peix vinculat a la proximitat del mar.
  • Un altre component uniforme en els hàbits mediterranis el constitueix el consum majoritari de fruita fresca a les postres.

Són moltes les característiques de la dieta mediterrània que la converteixen en una de les opcions més saludables:

  • la varietat de productes vegetals i el seu consum elevat per sobre dels aliments d’origen animal,
  • la frugalitat en els àpats,
  • la riquesa vitamínica (aportada per les fruites i verdures),
  • la riquesa d’hidrats de carboni complexos i fibra (lligada al consum de cereals integrals),
  • la presència d’una de les joies de la nostra gastronomia: l’oli d’oliva.


Històricament, segons estudis epidemiològics, les dietes consumides per les poblacions mediterrànies han estat de gran interès. L’observació de la baixa incidència de malalties del cor i de la circulació, així com una major esperança de vida entre les poblacions del voltant de la mar Mediterrània, ha motivat múltiples investigacions sobre dieta mediterrània i salut.

A més a més dels aspectes alimentaris, l’estil de vida mediterrani es caracteritza per la pràctica regular d’exercici físic integrat en la vida quotidiana, la socialització durant els àpats, etc. Tots aquests aspectes, en conjunt, estan vinculats a la prevenció de malalties.

En les darreres dècades els estils de vida mediterranis han sofert canvis que comprometen seriosament el llegat cultural i saludable de la Mediterrània.       

Banner Destacat d'Alimentaciķ mediterrānia